Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Και το γνωστό βίντεο του youtube...

Πώς σας φαίνεται; Μπορούμε, πέρα από το να το απολαύσουμε ως έχει, να το συνδέσουμε κάπως και με το μάθημά μας; Κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο!

7 σχόλια:

  1. Πραγματικά υπέροχο βίντεο και προσωπικά πιστεύω πως συνδέεται άμεσα με το μάθημα της φιλοσοφίας , διότι μέσα από τη παρακολούθηση της μαγευτικής δημιουργίας που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί καν να συλλάβει , οδηγούμαστε στο να αναρωτιόμαστε για το τι είναι τελικά δεδομένο και τι όχι . Αντιλαμβανόμαστε πως είμαστε πολύ μικροί μπροστά στο σύμπαν για να αδιαφορούμε για αυτό . Επιπλέον οδηγούμαστε στο να απορούμε για το τι είναι τελικά δεδομένο και τι όχι , στο να απορίπτουμε λανθασμένως καθιερομένα στερεότυπα . Καταλαβαίνουμε πως πάρα πολλά είναι τα πράγματα για το κόσμο μας που εμείς δεν γνωρίζουμε , συνειδητοποίηση που μας οδηγεί στο να φιλοσοφούμε με τον όποιο τρόπο μπορούμε και μας επιτρέπει η φύση μας και τα όρια της αντίληψης μας ... Η ζωή μας είναι πολύ μικρή και ο κόσμος γύρω μας πολύ μεγάλος και ανεξερεύνητος , αλλά αυτό δεν θα πρεπε να λειτουργεί ως παράγοντα που θα μας σταματούσε από το να ασχοληθούμε τουλάχιστον λίγο με τη φιλοσοφία και το τι υπάρχει γύρω μας τι είναι αλήθεια και τι όχι , ποιός ο σκοπός μας κτλ κτλ κτλ Θα πρεπε πιστεύω με αφορμή αυτό το βίντεο και κυρίως το μάθημα της φιλοσοφίας να αναρωτηθούμε και να αμφισβητήσουμε , γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πλησιάσουμε τη γνώση όσο το δυνατόν περισσότερο ... Θα ήταν πολύ βαρετή η ζωή αν τα ξέραμε όλα και δεν είχαμε πράγματα να ανακαλύψουμε , να αναλύσουμε , να φιλοσοφήσουμε , για αυτό χαίρομαι που ζω σε ένα τόσο μαγικό κόσμο όπως φαίνεται και στο βίντεο άνωθεν και έχω τη δυνατότητα να παλέψω για τη γνώση όσο μακρυά και αν φαίνεται πως ίσως είναι και ίσως τελικά να χε δίκιο ο π.κ.καβάφης όταν έγραψε πως το ταξίδι μετράει και όχι τόσο η διαδρομή , ο προορισμός είναι ο λόγος για να ταξιδέψουμε ... έτσι ίσως η απόλυτη γνώση δεν υπάρχει αλλά την επικαλούμαστε για να πλησιάσουμε σε αυτήν όσο μπορούμε . Και εξάλλου η ζωή μας από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει μας οδηγεί στο να απορούμε και να αναζητάμε μια απάντηση . Για αυτό το λόγο αξίζει να ασχολούμαστε με τη φιλοσοφία , ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να φιλοσοφεί , αν δεν υπήρχαν τα ερωτήματα αυτά να απαντήσουμε δεν θα υπήρχαμε και εμείς ... Φτάνει όμως η πολυλογία μου , ξέφυγα λιγάκι :) ...
    Χαίρομαι πραγματικά για τη δημιουργία αυτού του πολύ ωραίου blog :) . Στέφανος Κούτζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάζοντας το σχόλιό σου χάρηκα κι εγώ πραγματικά για τη δημιουργία του blog! Πράγματι η φιλοσοφία είναι μια πρό(σ)κληση σ' αυτό το ταξίδι της γνώσης -κι όπως ξέρουμε τα ταξίδια γίνονται ακόμη πιο μαγευτικά και ενδιαφέροντα όταν υπάρχουν καλοί συνταξιδιώτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το βίντεο πραγματικά ήταν μαγευτικό!!Ο Στέφανος πιστεύω πως μας κάλυψε όλους,ήταν πολύ ωραίο το σχόλιο του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνω και εγω. Το βιντεο ηταν πολυ ωραιο αλλα και το σχολιο του Στεφανου!!!! Και πραγματικα νομιζω πως σχετιζεται με τη φιλοσοφια γιατι το συμπαν και ολα τα ερωτηματα που δημιουργουνται γυρω απο την υπαρξη του ειναι μια πολυ καλη τροφη για σκεψη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συμφωνω με τον στέφανο αλλα επιμένω στην ερωτηση μου πωσ μπορουν ακομα και επιστήμονες να βάλουν όρια στον κόσμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν εννοείς τα όρια που δείχνει το συγκεκριμένο βίντεο, είναι νομίζω απλώς τα όρια της ως τώρα γνώσης μας για το σύμπαν - όπως ισχυρίζονται εξάλλου κάποιοι επιστήμονες, μπορεί να υπάρχουν και άλλα σύμπαντα, είτε παράλληλα είτε και προγενέστερα του δικού μας. Εκεί ακριβώς έρχεται και η φιλοσοφία, στο βαθμό που οι επιστημονικές απαντήσεις δεν είναι (ακόμη;) οριστικές, να θέσει επιπλέον ερωτήματα για τη φύση και το νόημα του κόσμου, όπως και της θέσης μας μέσα σ' αυτόν. Δεν ξέρω όμως αν σε κάλυψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρκετά εντυπωσιακό το βίντεο!!!
    Επιπλέον, βρήκα ένα βίντεο που πιστεύω θα αρέσει σε αρκετούς:

    http://www.youtube.com/watch?v=b0lxbzgwW7I

    ΑπάντησηΔιαγραφή