Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ρενέ Μαγκρίτ ως αφορμή (και) για φιλοσοφικό στοχασμό


Η ανθρώπινη κατάσταση (The human condition) - έτσι ονομάζεται αυτός ο πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ, που μας προκαλεί να σκεφτούμε -τόσο με το αυτό που απεικονίζει όσο και με τον τίτλο του- βασικά ζητήματα της φιλοσοφίας (οντολογικά, γνωσιολογικά αλλά και αισθητικά). Τον ίδιο τίτλο έχει και ένα ακόμη έργο του Μαγκρίτ, που μας είναι πολύ γνωστό:



Περισσότερα έργα του Μαγκρίτ μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:



Ενδιαφέρουσα και αυτή η σελίδα που σχολιάζει την ονειρική διάσταση των έργων του Μαγκρίτ και όπου μπορείτε να δείτε και ένα ακόμη βίντεο με έργα του.

Όποιος θέλει μπορεί στα σχόλια να διατυπώσει πιο συγκεκριμένα ερωτήματα που του προκαλούν τα παραπάνω έργα, ή να τα σχολιάσει με άλλον τρόπο. (με την πρώτη ευκαιρία θα προσθέσω και το έργο της Ευτυχίας!)

1 σχόλιο:

  1. Μάλλον πρέπει να σας δώσω περισσότερα κίνητρα για να σχολιάσετε τον Μαγκρίτ, κυρίως επειδή θέλω να γραφτούν τα όσα πολύ ωραία είχατε σχολιάσει στην τάξη. Θα ήθελα λοιπόν, για να θυμηθούμε και τους κλάδους της φιλοσοφίας και ως άσκηση σε αυτούς, να προσπαθήσετε να θέσετε οντολογικά (για τη φύση της πραγματικότητας), γνωσιολογικά (για τη δυνατότητά μας να (την) γνωρίσουμε) και αισθητικά (γύρω από την τέχνη και το Ωραίο) ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από τους παραπάνω πίνακες -αν τα απαντήσετε, ακόμη καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή