Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

- Ανακοινώσεις - Inception: Η μεταφυσική του blockbuster

Στο πολύ ενδιαφέρον site που βρήκε ο Στέφανος, υπάρχει ένα άρθρο για την ταινία Inception, στην οποία, όπως και στο Matrix, υπάρχουν φιλοσοφικές προεκτάσεις. Διαβάστε το και αν έχετε δει την ταινία (εγώ την έχω στη λίστα αναμονής...) πείτε τι εντύπωση σας έκανε!

Παραθέτω την αρχή του άρθρου:

Συγγραφέας: Γούναρης Άλκης
"«Ποιο είναι το πιο ανθεκτικό παράσιτο; Μια ιδέα. Μια απλή ιδέα του ανθρώπινου μυαλού μπορεί να χτίσει πόλεις. Μια ιδέα μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο και να ξαναγράψει όλους τους νόμους… Μια ιδέα φυτρώνει και μεταδίδεται σαν ιός…»
Με αυτόν τον τρόπο ο Leonardo DiCaprio (Titanic – Shutter island), στον νέο του ρόλο, διαφημίζει την ικανότητά του να διεισδύει στο μυαλό των άλλων μέσω των ονείρων, να διαβάζει τη σκέψη τους και να τους «φυτεύει» νέες ιδέες. Inception, είναι η απαρχή της ιδέας. Και η απαρχή της ιδέας του σκηνοθέτη Christopher Nolan (Memento, Dark Knight) βρίσκεται σε σκονισμένες φιλοσοφικές πραγματείες που έχουν εμπνεύσει δεκάδες ακόμα χολιγουντιανά blockbusters, όπως το κλασσικό πλέον Matrix, η Ολική Επαναφορά και το Avatar, δημιουργώντας ένα νέο είδος στην κινηματογραφική ταξινομία, αυτό της «Φιλοσοφικής Φαντασίας».

Οι καρτεσιανοί στοχασμοί, οι πλατωνικές ιδέες, ο δυισμός σώματος – πνεύματος, θεωρίες για την αθανασία και τον χρόνο, τα παράδοξα των σχεδίων του Escher, ανακατωμένα με ηθικές προσταγές αποτελούν το υπόβαθρο της ταινίας του Nolan που δεν χαρακτηρίζεται από φιλοσοφικό ακαδημαϊσμό αλλά από ακατάπαυστη δράση, εξαιρετική σκηνογραφία και εικαστική υπερφόρτωση, στοιχεία που ο βρετανός σκηνοθέτης διαχειρίζεται και σερβίρει με μαεστρία."

Για να το διαβάσετε ολόκληρο, κάντε κλικ στα παρακάτω γράμματα:
- Ανακοινώσεις - Inception: Η μεταφυσική του blockbuster

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου